Архиереи



Димитрий (Рудюк)

  
Ф.И.О.:  Рудюк Вадим Михайлович
  
Сан:  архиепископ

Церковная принадлежность

Украинская Православная Церковь-Киевский Патриархат

   
  

 
Биография

Материалы к биографии

Архиєпископ Переяслав-Хмельницький Димитрій (в миру Вадим Миколайович Рудюк) народився 13 листопада 1971 року в селі Криворудка, Красилівського району, Хмельницької області в селянській сім’ї. Після успішного закінчення середньої школи в 1989 році поступив на історичний факультет Київського Державного Університету (тепер Національного) імені Тараса Шевченка, який закінчив в 1994 році.
Будучи студентом університету став нести послух іподиякона митрополита Київського Філарета (нині Святійшого Патріарха) у Володимирському кафедральному соборі.
В День Святої Тройці 19 червня 1994 року Митрополитом Київським Філаретом був рукоположений в сан диякона, а 22 січня 1995 року в сан ієрея і призначений штатним священиком Володимирського кафедарального собору. До дня Святої Пасхи 1995 року митрополитом Київським Філаретом нагороджений наперсним хрестом. Водночас призначається викладачем історії України і Української Православної Церкви в Київській Духовній Академії і Семінарії.
З жовтня 1995 року преосвященним Даниїлом (Чокалюком), єпископом Вишгородським (нині митрополитом Рівненським і Острозьким), пострижений в чернецтво у Свято-Михайлівському Золотоверхому чоловічому монастирі з іменем Димитрій на честь святителя Димитрія, митрополита Ростовського і призначений секретарем Патріарха Київського і всієї Руси-України.
До Дня Святої Пасхи Святійшим Патріархом Філаретом возведений в сан ігумена. Одночасно, несячи послух викладача Академії і Семінарії і секретаря Святійшого Патріарха, призначається головним редактором журналу "Православний вісник". А в грудні 1999 року рішенням Священного Синоду Української Православної Церкви Київського Патріархату і постановою Святійшого Патріарха призначений головою Видавничого відділу.
31 січня 2000 року указом Святійшого Патріарха призначений намісником Свято-Михайлівського Золотоверхого чоловічого монастиря. Того ж року до Дня Святої Пасхи возведений в сан архимандрита. В 1997 році закінчив Київську Духовну Семінарію, а в 2000 році Київську Духовну Академію і за написання дисертації "Основи автокефалії Української Православної Церкви" Вченою Радою КДА присвоєно вчений ступінь кандидата богословських наук.
6 липня 2000 року постановою Священного Синоду і рішенням Святійшого Патріарха призначений ректором Київської Духовної Академії і Семінарії. 16 липня 2000 року у Володимирському кафедральному патріаршому соборі Святійшим Патріархом Київським і всієї Руси-України Філаретом, митрополитом Львівським і Сокальським Андрієм, митрополитом Луцьким і Волинським Яковом, архиєпископом Чернівецьким і Кіцманським Варлаамом, єпископом Білоцерківським Олександром і єпископом Чернігівським і Ніжинським Никоном хіротонісований в сан єпископа Переяслав-Хмельницького, вікарія Київської єпархії.
Архиєпископ Димитрій (Рудюк) бере активну участь у церковному, громадському житті держави. Є учасником багатьох наукових конференцій і автором праць на церковно-історичну та богословську тематику. Нагороджений церковним орденом святого рівноапостольного князя Володимира ІІІ ступеня, президентською відзнакою, орденом „За заслуги" ІІІ ступеня, відзнакою Фонду Андрія Первозданного та відзнаками «Українського народного посольства».
17 вересня 2003 року рішенням Президії Української Технологічної Академії єпископ Димитрій (Рудюк) обраний дійсним членом академії по відділенню "історія та філософія" з присвоєнням звання "Академік".
22 січня 2004 року піднесений до сану архиєпископа.


Архиепископ Переяслав-Хмельницкий, викарий Киевской епархии УПЦ КП. Родился 13 ноября 1971 г. в с. Криворудка Красиловського р-на Хмельницкой обл. Получил профессию историка. 22 января 1995 г. рукоположен в сан священника и назначен в штат Владимирского кафедрального собора г. Киева. 4 октября 1995 г. пострижен в монашество, 10 апреля 1996 г. возведен в сан игумена. С 28 августа 1994 г. преподает в Киевской духовной семинарии. 31 октября 1995 г. назначен личным секретарем Патриарха Киевского и всей Руси-Украины. 31 января 2000 г. назначен на должность наместника Свято-Михайловского Златоверхого мужского монастыря г. Киева. 23 апреля 2000 г. возведен в сан архимандрита. Хиротонизирован 16 июля 2000 г., а 25 июля назначен епископом Переяслав-Хмельницким, викарием Киевской епархии и ректором Киевской духовной академии и семинарии.


(http://bogoslov.kiev.ua/lister.php?uid=12&lang=)
(http://www.risu.org.ua/rus/major.religions/relig_leaders/02/)

 
Должности и места служения

ректор
Академия Киевская духовная

2000 г. 20 век     
  


Благотворительный фонд «Русское Православие» © 1996–